Välj elcykel

Frågor och svar kring elcyklar

600 000 cyklar såldes 2016 i Sverige

Det säljs ungefär 600 000 cyklar i Sverige på ett år. Sju procent av dessa var elcyklar under 2016. Elcyklar blir allt mer populära och regeringens elcykelpremie på 25% kommer göra elcykeln till ett hett alternativ.

Jag själv var och skulle köpa en vanlig cykel kring 4000 kr men efter att ha testat en elcykel i affären så blev det såklart en sådan. Har nu varit ute och testkört den och det är fantastiskt roligt att cykla och köra ikapp de gamla hedliga cyklisterna som kämpar hårt i uppförsbackarna. 

Vad kostar då en elcykel?

Det beror så klart på vad du vill ha. Det finns elcyklar från 6 000 kronor upp till 26-30 000 kronor. 

Vilken effekt får elmotorn ha?

Motorerna varierar i spänning och effekt. Högst 250W. Se upp med kraftigare motorer för då klassificeras elcykeln som moped vilket kräver hjälm och andra rattfylleriregler. Det säljs sådana ”elcyklar” på marknaden.

Slår kraftillförseln vid 25 km

Måste jag trampa?

För att elmotorn ska ge dig extra skjuts så måste du trampa. Du bestämmer när och hur mycket hjälp du ska ha. Många elcyklar har olika inställningar tex ECO, Medium, Hard.

Hur fort kan jag köra?

Precis på en vanlig cykel är det du som bestämmer hastigheten du trapar fram i. Motorn på elcykeln slutar hjälpa till när du når 25 km/tim. Men du kan trampa till högre hastigheter såklart. Det finns cyklar med motorer på framhjulet och i navet där kraftöverföringen är. Jag har en sådan modell. Den är kanon.

Kan jag använda elcykeln som vanlig cykel?

Ja, du väljer om du vill ha igång elassistansen eller inte. Det du bör tänka på är att en elcykel är tyngre och det blir automatiskt jobbigare att cykla med en elcykel med “urladdat batteri” eller om motorn står på NO HELP.

Måste jag bära hjälm?

Elcyklar har samma hjälmkrav som vanliga cyklar. Är du under 15 år är det lag på hjälm. Men hjälm rekommenderas av oss.

Klassificeras elcykel som moped?

Nej, den räknas som vanlig cykel. Elmotorn aktiveras först när du trampar så vevrörelsen går igång. Motorn ger inget krafttillskott vid hastighet över 25 km/tim.

Bygg din egna cykel?

Spelar kvaliteten stor roll?

Ett tips är att om du cyklar mycket och långt så bör du satsa på bättre kvalitet. Dyrare cyklar ofta bättre rent tekniskt, lättare, mer kraftfullt batteri, mindre underhåll, bättre kraft från elmotor, mer genomtänkta lösningar, fler växlar, lägre vikt och bättre balans. Är du van att cykla med 27 växlar kan det vara lite dumt att köpa en elcykel med bara tre växlar. Och undvik att bygga din egen elcykel. Min elcykel har sju växlar.

Vad är det för batteri?

Batterierna bygger ofta på Litium-Ion-teknologi, enkla att ladda och använda. Klarar 600–1 000 laddningscykler. Vid långtidsförvaring av Li-Ion-batterier bör de varken vara fulladdade eller urladdade, utan laddade till 50–70 procent. Batteri och motor har alltid samma spänning. Att tänka på är att underhållsladda batteriet under vintern kanske 1 gång per månad för att hålla det fräsch till nästkommande säsong.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet?

Beror på typ av batteri. Mellan 2,5–8 timmar. Vissa batterier tillhandahåller snabbladdning på 30 min men upp till 70% kraft. Efter detta går det inte lika snabbt.

Påverkar kyla batteriet?

Ja. Förvara gärna batteriet inomhus när det är under +10 °C. Batteriet kan tappa 20 procent av kapaciteten vid nollgradigt och 40 procent om det är -15 °C.

 

Du kommer långt

Vad kostar elcykeln i drift?

Elen för att ladda batteriet kostar omkring en krona. Kör du 4 mil på en laddning blir milkostnaden 25 öre. Men du får ju även lite kondition och muskler och du slipper öven leta en parkering! Mindre stress!

Vad är det för räckvidd?

Det beror på vilken cykelmodell. Yttre faktorer påverkar. Temperatur, däcktryck, vind, vikt, topografi, underlag och hur mycket kraft du själv bidrar med. Normal räckvidd, 40–60 km. De allra bästa batterierna räcker upp till 145 km på en laddning.

Vad menas med kontrollenhet?

Det är hjärnan i cykelns elsystem som finns på styret. Där styr du motorns effekt och skärmen visar ofta effekt, återstående räckvidd, batteristatus, distans för turen, hastighet med mera. Här ställer du in hur mycket hjälp du vill ha av motorn.

Vad innebär certifiering?

Att elcykeln är godkänd enligt Europastandard (EN15194:2011). Att cykeln håller rätt hastighet och batterierna är pålitliga. Batterier uppfyller säkerhetskrav (BATSO 01) avseende explosionsrisk och brandfara.

Tre olika positioner

Har batterivikt och placering betydelse?

Viktfördelning avgör komfort och om cykeln är välbalanserad. Vissa elcyklar har batteri integrerat i ramen för lägre tyngdpunkt. På flera välbalanserade elcyklar sitter batteriet i pakethållaren.

Vad är det för skillnad på motors placering?

1) Framhjulsmonterad motor har framhjulsdrift. Sitter i framhjulets nav – lämpar sig bäst i stadsmiljö och plan terräng.

2) Mittmonterad motor driver direkt på kedjan och lägger tyngden på bakhjulet. Bakhjulsdrift upplevs som något bättre i uppförsbackar och ger mer cykelkänsla. Upplevs ofta som kraftfulla.

3) Bakhjulsmonterad motor ger bakhjulsdrift med hög komfort. Motorn sitter i stället i navet på bakhjulet.

Cykla med Stil!